Aktuelni projekti
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Jačanje odgovornosti vlasti u BiH za provođenje reformi

Posljedično, politički akteri ove zemlje se ne smatraju odgovornim za sporo provodjenje reformi, a time ni za egzistencijalne probleme u drustvu kao i za neprihvatljivo kasnjenje evropskih integracija. Nema utiska zabrinutosti i užurbanosti institucija oko stalno odgađanih rokova za reforme, nema ažuriranih planova rada, nema ostavki i otkaza u institucijama i upravnim agencijama. Zato ima konformizma u javnoj potrošnji i u stalnom kreditnom zaduživanju da bi se zakrpile rupe u budžetima koje i nastaju upravo zbog neprovođenja reformi za racionalniju i efikasniju administraciju, te bolje javne prihode. 

 
naslov

Ukupni cilj:
Doprinijeti jačanju odgovornosti bh. vlasti za provođenje reformi, povećanju efikasnosti realizacije druge faze Reformske agende i ubrzavanju evropskih integracija, te razvoju imidža i legitimiteta CSO u zagovaranju rješavanja problema bh. građana.

Projektni ciljevi:
-Kreirati nezavisne analitičke izvještaje o efektima reformi u BiH i pojedinačnoj odgovornosti institucija i parlamentarnih partija za identifikovani status reformi, bazirano na mjerljivim ciljevima-indikatorima razvijenim po uzoru na UN Sustainable Development Goals - World Happiness Report,
-Pokrenuti javni dijalog o odgovornosti političkih aktera za (ne)uspjehe u provođenju reformi kao motivaciju za izlazak i input za glasanje građanima za dolazeće parlamentarne izbore u oktobru 2018,
-Ojačati efektivnost realizacije druge faze Reformske agende i sticanja EU kandidatskog statusa BiH, zagovaranjem usvajanja matrice ciljeva/indikatora za mjerenje napretka reformi u BiH.

naslov