Centri civilnih inicijativa - Aktuelnosti http://www.cci.ba Centri civilnih inicijativa - Aktuelnosti Centri civilnih inicijativa - Aktuelnosti 130 80 http://www.cci.ba http://www.cci.ba/images/print_pg.jpg <![CDATA[Želiš biti jedan od lidera u borbi protiv korupcije? Prijavi se i pridruži nam se!]]>http://www.cci.ba/news/1/42/68.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/68.htmlMon, 13 Feb 2023

Ukoliko si ambiciozna osoba koja želi promjenu na bolje u svom okruženju, imaš želju da se boriš protiv korupcije u svojoj lokalnoj zajednici zbog koje je ugrožen javni interes i napredak zajednice, na pravom si mjestu!

 
]]>
<![CDATA[ Postani jedan od lidera u borbi protiv korupcije!]]>http://www.cci.ba/news/1/42/67.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/67.htmlFri, 17 Jun 2022

Ukoliko ste ambiciozna osoba koja želi promjenu na bolje u svom okruženju, imate želju da se borite protiv korupcije u svojoj lokalnoj zajednici zbog koje je ugrožen javni interes i napredak zajednice, na pravom ste mjestu!

]]>
<![CDATA[USPOSTAVLJENA SARADNJA SA 15 ZDRAVSTVENIH USTANOVA NA UNAPRIJEĐENJU SISTEMA SPREČAVANJA I BORBE PROTIV KORUPCIJE ]]>http://www.cci.ba/news/1/42/65.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/65.htmlFri, 15 Nov 2019

 "Unaprijeđenje transparentnosti u radu, donošenje sistemskih rješenja, saradnja javnih ustanova, te jačanje njihovih kapaciteta da preventivno djeluju  preduslovi su za adekvatnu borbu protiv korupcije" zaključeno je danas tokom Svečanog potpisivanja memoranduma povodom uspostavljanja saradnje sa 15 zdravstvenih ustanova. Memorandum je potpisan u sklopu projekta koji implementiraju Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) i Centri civilnih inicijativa (CCI), a finansira Evropska unija. Cilj projekta je da doprinese unaprijeđenju sistema sprečavanja i borbe protiv korupcije u BiH.

]]>
<![CDATA[IZVJEŠTAJ O MONITORINGU OTKUPA CRVENE PAPRIKE.]]>http://www.cci.ba/news/1/42/64.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/64.htmlWed, 26 Dec 2018

Monitoring otkupa uroda je posljednja faza uzgoja crvene paprika koja nije ništa manje bitna od prethodne vegetativne faze. 

Svrha ove aktivnosti je da se planira i prati proces predaje ugovorenog uroda u fabriku za preradu, čime će se osigurati da su poljoprivrednici u predviđenom roku predaju ugovorene količine na dalju preradu. 

Dio monitoringa obuhvata i praćenje dinamike isplate novčanih sredstava Sava Semberija poljoprivrednicima za ranije predate količine uroda.

]]>
<![CDATA[PRIRUČNIK “KVALITETNIJIM PLANIRANJEM POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE DO NOVIH RADNIH MJESTA“]]>http://www.cci.ba/news/1/42/62.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/62.htmlWed, 28 Nov 2018

U okviru projekta „Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji“ kreiran je Priručnik “Kvalitetnijim planiranjem poljoprivredne proizvodnje do novih radnih mjesta“, o stanju i postojećim praksama u razvoju poljoprivrede, u sklopu koje je predložen i model za prikupljanje informacija o planiranju poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Bijeljina. Cilj priručnika je bio sprovesti sveobuhvatno istraživanje čiji će rezultati dati kompletnu sliku stanja poljoprivrede u Bijeljini, a iz samih rezultata izvući što kvalitetnije zaključke, kao i preporuke. Sam priručnik predočava trenutnu sliku razvoja poljoprivrede na području Grada Bijeljina, ukazujući na sve slabosti i probleme koji prate ovu proizvodnju.
   
 
Pomenuti projekat finansira Evropska unija u okviru „Podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“ kojeg provodi Međunarodna organizacija rada („ILO“), a implementator projekta su Centri civilnih inicijativa (CCI). Partneri CCI-a na pomenutom projektu su Grad Bijeljina, JU Zavod za zapošljavanje (filijala Bijeljina), d.o.o. Sava Semberija i Ustanova za obrazovanje odraslih „Dositej“. Grad Bijeljina je i sufinansijer pomenutog projekta.
 

]]>
<![CDATA[Koalicija za Vrbas predstavila razloge zbog kojih je protiv hidroelektrane na Vrbasu]]>http://www.cci.ba/news/1/42/61.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/61.htmlMon, 29 Oct 2018

Koaliciju za Vrbas čine 35 udruženja iz Banje Luke koji su okupljeni s jednim ciljem – zaustaviti planove za izgradnju novih hidroelektrana na rijeci Vrbas. Danas smo na obali Vrbasa javnosti i medijima predstavili svoje razloge.

„Juče smo predali nadležnim opštinskim i republičkim vlastima Zahtjev za donošenje negativnog mišljenja o projektu izgradnje hidroelektrane Krupa na rijeci Vrbas, u kome smo naveli 20 razloga zbog kojih smo protiv ovog projekta. Lošiji kvalitet vode, promjena klime, uticaj na prirodu i generalno zastarjelost ovakvih tehnologija su samo neki od razloga“, izjavio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Projektom hidroelektrane Krupa predviđena je izgradnja brane 18-20 metara i premještanje magistralnog puta od mosta u Krminama do hidroelektrane „Bočac 2“ u dužini od 10 km sa lijeve na desnu obalu Vrbasa.

]]>
<![CDATA[ Monitoring vegetativne faze zasada crvene paprike]]>http://www.cci.ba/news/1/42/63.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/63.htmlThu, 20 Sep 2018

uslijedio je nakon finalizacije prvog dijela aktivnosti na projektu “Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji”.  Do tada, između ostalog, 43 korisnika (vlasnika nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava) završila su specijalističku obuku uzgoja crvene paprije na otvorenom i u plastenicima, preuzeli rasad 662.500 sadnica visoko kvalitetnog hibrida crvene paprika Kaptur F1 generacije, te posadili isti na cca. 12,5 ha zemljišta Bijeljinske regije.

Svrha monitornga je bila da se praćenjem vegetativne faze zasada crvene paprika dođe do ključnih informacija o stanju i rodnom potencijalu zasada, koje bi u nastavku projekta bile iskorištene za stručne korektivne radnje u nastavku uzgoja, te u organizovanju pripremnih radnji za isporuku uroda prema Savi d.o.o.

 Više o ovim i drugim aktivnostima možete pročitati u Prvom monitoring izvještaju...

]]>
<![CDATA[Alijansa za EU predala šefu Delegacije EU u BiH Wigemarku alternativne odgovore na 716 pitanja iz Upitnika Evropske Komisije za BiH]]>http://www.cci.ba/news/1/42/60.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/60.htmlFri, 20 Oct 2017

Centri civilnih inicijativa (CCI) i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED), uz podršku EU Delegacije u BiH kroz TACSO BIH, u aprilu su pokrenuli inicijativu za kreiranje „Alijanse za EU integracije“ kao strukture sa kapacitetom da doprinese aktivnom učešću aktera koji djeluju izvan javnog sektora (NVO, mediji, poslovna preduzeća, akademska zajednica, nezavisni aktivisti,  itd) u aktuelnim procesima EU integracija u BiH – kako u postojećim aktivnostima u vezi sa EU upitnikom tako i kasnije nakon očekivanog pozitivnog AVIS izvještaja i početka pregovora po pojedinim poglavljima.

A4EU je tokom 6 mjeseci okupila 12 tematskih radnih grupa za pojedine oblasti koje su radile na davanju odgovora na Upitnik EK. Radne grupe su okupile predstavnike civilnog sektora, privrednike, aktiviste, medije, blogere i dr. Radne grupe su dale odgovore na 716 pitanja iz Upitnika, što je 22,1% od ukupno 3.242 pitanja koja je EK dostavila BiH. 

A4EU je inicirala saradnju i ostavrila sinergiju među velikim brojem predstavnika civilnog i privrednog sektora, a osnovano na njihovoj stručnosti i iskustvu u tematskim oblastima, koje utiču na život svih građana BiH, a čija uključenost u uređivanje ovih oblasti do sada nije bila osigurana.

Alternativni upitnik možete pogledati na stranici A4EU www.pitamo.se za sada samo na engleskom jeziku. 

]]>
<![CDATA[JAVNE TRIBINE „TI IH BIRAŠ, TI IH PITAŠ“]]>http://www.cci.ba/news/1/42/59.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/59.htmlThu, 06 Jul 2017

Centri civilnih inicijativa (CCI) u periodu april-jun 2017. godine organizovali su 20 javnih tribina širom Bosne i Hercegovine putem kojih  su izabrani predstavnici zakonodavne vlasti na nivou kantona, entiteta i države predstavili svoje aktivnosti i rezultate rada, te razgovarali sa građanima o aktualnim temama u izbornim jedinicama u kojima su birani na prošlim izborima, a sve u interesu zajedničkog rješavanja važnih životnih pitanja.CCI su kroz organizovanje niza javnih tribina omogućili direktnu komunikaciju za preko 1 500 građana sa više od 100 izabranih predstvanika u zakonodavnim institucijama vlasti.

]]>
<![CDATA[JAVNI POZIV ZA PRUŽANJE KONSULTANTSKIH USLUGA (Više...)]]>http://www.cci.ba/news/1/42/58.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/58.htmlFri, 28 Apr 2017

CCI objavljuje POZIV ZA EKSPERTA za dostavljanje ponuda za pružanje  konsultantskih usluga za izradu dokumenta „Procjena ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće u opštinama Lopare i Šekovići“,  a u skladu sa ToR u prilogu.  (Preuzmi dokumenti)

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta „Poboljšanje Sistema za prevenciju i zaštitu od poplava u gradu Bijeljina i opštinama Teočak, Lopare, Sapna i Šekovići“ koji je finansiran od strane Evropske unije. 

 

 

]]>