Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

14.07.2023

CCI UPOZORAVA DA BI USVAJANJE IZMJENA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS UGROZILO SLOBODU IZRAŽAVANJA

Povodom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazane za 18.07. na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda - Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, Centri civilnih inicijativa (CCI) upozoravaju da bi usvajanje tog Prijedloga značajno utjecalo na ograničavanje slobode izražavanja građana Republike Srpske.

Iako je, uslijed brojnih reakcija javnosti i  međunarodne zajednice, iz  Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske izbrisano krivično djelo uvreda, vlast nije uvažila osnovnu primjedbu građana, brojnih udruženja i novinarske zajednice da ne kriminalizuje klevetu. Umjesto toga, kao njihov svojevrstan ustupak može se tumačiti drastično smanjenje novčanih kazni za klevetu, ali je i dalje ostavljen prostor za sankcionisanje javne riječi kroz sistem krivičnog pravosuđa.

Dakle, eventualnim usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske bi se podstakla cenzura i autocenzura medija i javne kritike, te bi se stvorila mogućnost za pokretanje krivičnih postupaka kako protiv građana, novinara, aktivista i svih onih koji iznose svoje stavove na društvenim mrežama i drugim javnim mjestima.

Upravo zbog svega toga, kao organizacija koja se zalaže za poštivanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te promoviše aktivno učešće građana u demokratskim procesima, pozivamo poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da ne usvoje navedeni Prijedlog Zakona. Smatramo da bi sankcionisanja javne riječi kroz sistem krivičnog pravosuđa, uključujući sankcionisanje putem kriminalizacije klevete, imalo ozbiljne posljedice na slobodu izražavanja i opštu demokratizaciju društva. 

 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina