Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

03.12.2020

Centri civilnih inicijativa najavili devet Foruma kandidata u Mostaru

Forumi kandidata će biti organizovani u Mostaru u periodu od 03. do 16.12.2020. godine i to na način da će biti organizovan po jedan Forum unutar svakog od gradskih izbornih područja, gdje će se teme Foruma vezivati za to područje. Sa kandidatima sa gradske liste, planirano je održati tri Foruma kandidata, gdje će fokus biti na generalnim temama vezano za unaprijedjene postojećeg stanja Grada Mostara.
 
U Gradu Mostaru Lokalni izbori se održavaju nakon 12 godina, te je od izuzetne važnosti otvoriti široki javni dijalog u predizbornom periodu o temama koje su u nadležnosti lokalne vlasti, a u fokusu građana Grada Mostara.
 
„Organizovanjem navedenih foruma pod sloganom ‘Ti ih biraš, ti ih pitaš’ stvara se prilika za građane i građanke Mostara da na najneposredniji način, direktnom demokratijom, od svojih kandidata, saznaju na koji način planiraju unaprijediti kvalitet života u lokalnoj zajednici, koju planiraju voditi u naredne četiri godine“, izjavila je Ana Lučić, projekt menadžer CCI.
 
Dodatno, Forumi kandidata su sjajna prilika da kandidati promovišu svoju viziju razvoja lokalne zajednice i da građanima direktno pojasne zašto su oni najbolji kandidat i zbog čega trebaju voditi svoju lokalnu zajednicu u  naredne četiri godine.
 
„Cilj Foruma kandidata  je da  se omogući neposredan dijalog između građana/građanki sa svojim kandidatima za vijećnike na lokalnim izborima, a sve u interesu razvoja lokalne zajednice i zajedničkog rješavanja važnih životnih pitanja u budućem mandatu. Takođe, Forumi kandidata će uticati na pospješivanje znanja građana i građanki, birača, o stavovima političkih kandidata o pitanjima koja tretiraju probleme lokalne zajednice, kao i o drugim prioritetnim temama u Mostaru“, dodala je Ana Lučić ispred CCI.
 
Zbog trenutne epidemiološke situacije, kako bi šira javnost dobila priliku pratiti direktno događaje i postavljati pitanja kandidatima, navedeni događaji će se snimati i uživo prenositi putem projektne Facebook stranice i web sajta Lookalno.ba.
 
“Sprega između građana i kandidata je od izuzetne važnosti za Forume i iz tog razloga pozivamo građane i građanke Mostara da prate prenos Foruma putem jedne o navedenih platformi (FB i web sajta Lookalno.ba), postavljaju pitanja u komentarima tokom prenosa Foruma, dostave pitanja i ranije za kandidate na email adresu lookalno.ba@gmail.com ili da nam pišu u inboks naše Facebook stranice Lookalno.ba”, zaključila je Ana Lučić.
 
Forumi kandidata u Mostaru će se održati po sljedećem rasporedu, sa početkom u 17h.
 
Forumi kandidata unutar Izbornih područja
 
3.12.2020. (četvrtak) izborno područje Stari Grad
4.12.2020. (petak) izborno područje Zapad
5.12.2020. (subota) izborno područje  Sjever
7.12.2020. (ponedjeljak) izborno područje Jug
9.12.2020. (srijeda) izborno područje Jugoistok
11.12.2020. (petak) izborno područje Jugozapad
 
Forumi kandidata sa Gradske liste
 
14.12.2020. (ponedjeljak)
15.12.2020. (utorak)
16.12.2020. (srijeda)
 
naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina