Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

25.04.2014

Hitno usvojiti propise kojima će se životna sredina zaštititi od plastičnih kesa!

Bosna i Hercegovina najzagađenija je zemlja u regionu po broju utrošenih plastičnih kesa. Godišnja potrošnja prelazi cifru od milijardu komada, a nakon vrlo kratkog vremena korištenja, u najboljem slučaju završe na nekoj od kontrolisanih deponija, a vrlo često u prirodi. Zanemarljiv broj se reciklira. Da su kese postale i planetarni problem, svjedoče aktivnosti mnogih zemalja na uvođenju mehanizama za smanjenju njihovog korištenja. Evropska unija ozbiljno razmatra modalitete ograničavanja njihove masovne upotrebe i besplatne distribucije. Vlasti u BiH moraju preduzeti korake ka rješavanju ovog problema na način da životna sredina bude zaštićena.

Na današnji dan prije 3 godine, obilježavajući Dan planete Zemlje na jezeru Bočac, ministar za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju u Vladi RS Srebrenka Golić, dala je javno obećanje da će problem masovnog i jednokratnog korišćenja tankih plastičnih kesa biti riješen adekvatnim propisima. Iako je isti u formi uredbe pripremljen u saradnji sa nadležnim federalnim ministarstvom (koje ga je usvojilo početkom 2014. godine), u Republici Srpskoj on još uvijek nije usvojen. Pozivamo nadležno ministarstvo da hitno usvoji pripremljenu Uredbu o uvođenju naknada na tanke plastične kese, čime će se destimulisati njihova masovna besplatna distribucija i jednokratno korišćenje, a istovremeno prikupiti sredstva za Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske.

Dan planete Zemlje obilježava se danas u više od 150 zemalja svijeta, a ovogodišnja kampanja nosi naziv „Zeleni gradovi“. Zeleni gradovi podrazumijevaju energetski održivu gradnju, redukovanje otpada u najvećoj mogućoj mjeri, zaštitu voda i poboljšanje javnog vodosnabdijevanja s minimalnim gubicima. Upravo plastične kese mogu biti plastičan primjer kako se efikasno može smanjiti otpad u nastanku.

Za sve detaljnije informacije obratite se Siniši Bencunu, projekt menadžeru CCI

065 582 666065 582 666065 582 666065 582 666 , info@plasticnekese.net


naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina