Kampanje
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Хоћемо и ми у вртић!

Истраживањем обављеним у оквиру пројекта „Локална управа за квалитет живота грађана“, ЦЦИ је установио да је цијена боравка дјеце у бањалучком Центру за предшколско васпитање и образовање највиша у поређењу са 13 других градова у БиХ обухваћеним Пројектом. Поред тога, установљено је да тренутни капацитети вртића не задовољавају потребе грађана Бањалуке, и да родитељи на упис дјетета чекају и по двије године. У том смислу, Удружење 4+ и ЦЦИ покренули су иницијативу и кампању која за основне циљеве има:

  • издвајање субвенција из градског буџета да би се смањила цијена боравка дјеце у вртићима коју плаћају родитељи и дефинисале посебне бенефиције за дјецу из породица са четворо и више дјеце;
  • систематско рјешавање броја и капацитета вртића у Бањалуци, кроз капиталне инвестиције Града, те доношење Правилника на нивоу РС, којим би се регулисале инвестиције приватног сектора у ову област.

Менаџмент Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука, при захтјеву за повећање цијене коју плаћају родитељи, наводи да се не ради о поскупљењу, већ о усклађивању цијене са поскупљењем намирница за свакодненву исхрану дјеце, јер су родитељи дужни да плаћају само храну. Питамо се онда да ли дјеца у Бањалуци једу и до 50% више од дјеце у Добоју, Тузли или Зеници?

Евидентно је да су велики напори које је Град Бањалука уложио у ревитализацију раније запуштених објеката градских вртића, креирали и проблем сасвим друге врсте, односно велико интересовање грађана за смјештај дјеце у вртиће. Непостојање Правилника које треба да донесе Министарство просвјете и културе РС проузроковало је приватни сектор нема начина да својим пословним иницијативама да одређен допринос у рјешавању ове проблематике. Апсурдно је да у Репбублици Српској можете отворити приватну средњу школу или факултет, али не и вртић!

Позивамо све грађане да, путем петиције али и другим видовима утицаја на бањалучку локалну управу и Министарство за просвјету и културу, дају свој допринос у остваривању циљева ове кампање. Петиција се може потписати на Тргу Крајине у Бањалуци, или у просторијама Удружења 4+, Петра Рађеновића 25, а информисати се можете путем телефона 051 304 333, 051 228 171.

naslov