Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost http://www.cci.ba Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost 130 80 http://www.cci.ba http://www.cci.ba/images/print_pg.jpg <![CDATA[MONITORING RADA VLADE I PARLAMENTA FEDERACIJE BiH U 2018. GODINI - SUKOBI UNUTAR VLADAJUĆE KOALICIJE OZBILJNO UTIČU NA RAD INSTITUCIJA VLASTI I NJIHOVE REZULTATE]]>http://www.cci.ba/news/1/42/534.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/534.htmlTue, 15 May 2018

Permanentna kriza u odnosima unutar vladajuće koalicije u Federaciji BiH, kojoj je uzrok opsjednutost političara uskostranačkim i ličnim interesima, maksimalizam u zahtjevima i nesklonost kompromisima i uvažavanju drugog, nastavila se i u 2018. g. 10 je mjeseci otkako je predstavnički dom Parlamenta FBiH održao svoju posljednju redovnu sjednicu, a u Domu naroda je prije svega nekoliko dana (10.05.) prekinuta osmomjesečna pauza u održavanju redovnih sjednica. A posljedice međustranačkih sukoba osjetila je i Vlada, koja je, između ostalog, od prekida 138. redovne sjednice (08.02.2018.), prvu sljedeću sedmicu održala tek 2 i po mjeseca kasnije. Aktuelna politička elita uporno pokazuje nedovoljan kapacitet (pa i nezainteresovanost) da kreira funkcionalan sistem, obezbijedi političku stabilnost, kao osnovu ekonomskog napretka i da se bavi rješavanjem ozbiljnih problema građana i društva.

]]>
<![CDATA[Press konferencija Predstavljanje izvještaja o monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH ]]>http://www.cci.ba/news/1/42/533.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/533.htmlMon, 14 May 2018

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Sarajevu, 15.05.2018. godine (utorak), s početkom u 11:00 sati  u prostorijama Hotela Astra Garni (Adresa: Kundurdžiluk 2).

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vlade i Parlamenta FBiH, u periodu od 01.01.- 31.03.2018. godine.

]]>
<![CDATA[RAD KANTONALNIH VLADA U FBIH, U PRVOM KVARTALU 2018. GODINE SMIJENJEN 1 PREMIJER, OBORENA 1 VLADA, ALI NIKO NIJE SMIJENJEN NITI PODNIO OSTAVKU ZBOG LOŠIH REZULTATA ILI IZ MORALNIH RAZLOGA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/532.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/532.htmlWed, 09 May 2018

KANTONALNE VLADE SU, GENERALNO, I U 1. KVARTALU 2018. GODINE, NASTAVILE DA KRŠE POSLOVNIKE O SVOM RADU, INTENZITETOM ODRŽAVANJA REDOVNIH SJEDNICA KOJI JE ISPOD PREDVIĐENOG. U 1. kvartalu 2018. nijedna kantonalna vlada nije imala redovne sjednice svake sedmice, kako je to za sve, osim za Vladu PK, predviđeno njihovim poslovnicima o radu. Najbliže tome bile su vlade ZDK i K10, kojima je falila po jedna sjednica, za prosjek od jedne sjednice sedmično (u 13 sedmica, održale su po 12 redovnih sjednica). S druge strane, najmanje održanih redovnih sjednica, u posmatranom periodu, imale su vlade USK, PK i BPK – po 7, ili svega polovinu od broja redovnih sjednica koje su trebale održati.

]]>
<![CDATA[RAD KANTONALNIH SKUPŠTINA U FBIH, U 1. KVARTALU 2018. GODINE - LOŠI REZULTATI, NEODGOVORNOST, KRŠENJE ZAKONA I USTAVA I SOCIJALNA NEOSJETLJIVOST (SA IZUZECIMA OD PRAVILA)]]>http://www.cci.ba/news/1/42/531.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/531.htmlTue, 08 May 2018

Desetogodišnji monitoring koji provodi CCI ukazuje na značajne razlike, po raznim osnovama, između institucija vlasti u različitim kantonima. Ali ukazuje i na nekoliko bitnih zajedničkih karakteristika institucija vlasti u BiH – nedovoljan rad, nedovoljnu posvećenost rješavanju ili olakšavanju ključnih problema građana i masovno nepoštovanje zakona i drugih propisa koji regulišu rad institucija, što je nespojivo sa konceptom pravne države, na kome se Evropska unija, prema čijim standardima navodno težimo, zasniva. Primjetni su i određeni pozitivni pomaci, ali oni ostaju u drugom planu, što zbog ukupno loših rezultata, što zbog socijalne neosjetljivosti i neodgovornosti primjetne u većini institucija.


KANTONALNE SKUPŠTINE SU, U PRVOM KVARTALU 2018. GODINE, SUMARNO, IMALE IZUZETNO NIZAK INTENZITET RADA. Radi se o padu od 40% u odnosu na prethodni, zadnji kvartal 2017. (sa 40 na svega 24 održane sjednice, u 1. kvartalu 2018.). Svega 2 kantonalne skupštine – TK i ZDK – imale su sjednice u svakom mjesecu posmatranog perioda. To su, ujedno, i skupštine sa najvećim brojem održanih sjednica, u prvom kvartalu 2018. (5 i 4). 5 skupština održalo je po 2 sjednice u posmatranom tromjesečju, a dvije – skupštine PK i ZHK – po svega jednu sjednicu, što znači da su to skupštine sa najnižim intenzitetom rada, u 1. kvartalu 2018. godine. 

]]>
<![CDATA[POZIV MEDIJIMA - Na press konferencije o rezultatima monitoringa rada kantonalnih skupština i vlada za I kvartal 2018. godine, koje će se održati dva dana za redom, 08. maja (skupštine) i 9. maja 2018. (vlade)]]>http://www.cci.ba/news/1/42/530.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/530.htmlTue, 08 May 2018

entri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferencije, koja će se održati u Sarajevu, 08. i 09.05.2018. godine (utorak i srijeda), s početkom u 10:00 sati u prostorijama Hotela Europa (Vladislava Skarića 5).
 
Na press konferencji 08.05.2018. biće predstavljena Analiza podataka, dobijenih monitoringom rada kantonalnih skupština u Federaciji BiH tokom I kvartala 2018.godine
 
Na press konferencji 09.05.2018. biće predstavljena Analiza podataka, dobijenih monitoringom rada kantonalnih vlada u Federaciji BiH tokom I kvartala 2018. godine.

]]>
<![CDATA[VANREDNA PRESS KONFERENCIJA CCI-A O NETRANSPARENTNOSTI VLADE HNK - VLADA HNK MJESECIMA USKRAĆUJE JAVNOST ZA DETALJNE INFORMACIJE O SVOM RADU]]>http://www.cci.ba/news/1/42/529.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/529.htmlThu, 26 Apr 2018

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA ukazuju na dijametralno suprotan odnos zakonodavne i izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prema svojim građanima i civilnom društvu.
Dok Skupština HNK, ovih dana usvojenim programom svog rada za 2018. godinu, odnosno njegovim sadržajem i procedurom u kojoj je usvojen, pokazuje transparentnost, otvorenost i uvažavanje mišljenja civilnog društva, dotle Vlada pokazuje zabrinjavajuću tendenciju potpunog zatvaranja, netransparentnosti i nedemokratičnosti.
Skupština je, naime, u svoj program rada uključila čitav niz preporuka CCI-a, shvatajući da u našim analizama i kritičkim osvrtima na njen rad, ma koliko im oni ne bili baš prijatni, nema ništa zlonamjerno i tendenciozno, nego se radi o pokušaju da se objektivnim sagledavanjem rada vlasti, utiče na poboljšanje njenog kvaliteta, u interesu građana.
Vlada HNK, s druge strane, na analizu svog rada od strane CCI-a, i prateće kritičke osvrte, reaguje potpuno neprimjereno, u neskladu sa ozbiljnošću s kojom bi takva institucija i njeni predstavnici trebali da djeluju i u neskladu sa normama karakterističnim za razvijena demokratska društva, prije svega normama EU, kojoj, u ovoj zemlji, navodno konsenzualno, težimo.

]]>
<![CDATA[CCI O USVAJANJU PROGRAMA RADA SKUPŠTINE HNK - TRANSPARENTNOST I UVAŽAVANJE MIŠLJENJA CIVILNOG DRUŠTVA, OD STRANE SKUPŠTINE HNK]]>http://www.cci.ba/news/1/42/528.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/528.htmlMon, 23 Apr 2018

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA pozdravljaju konačno usvajanje Programa rada Skupštine HNK za 2018. godinu. Iako ponovo, kao i svih proteklih godina, program nije usvojen na vrijeme – prije početka godine na koju se odnosi – što je ozbiljan propust, on je donesen u transparentnoj proceduri, uz uvažavanje mišljenja civilnog društva, uključujući i niz preporuka Centara civilnih inicijativa.


Ovo je tim važnije jer pokazuje otvorenost ove institucije za saradnju i sa organizacijama čije joj analize i kritički osvrti na njen rad često nisu nimalo prijatne. Ali su, od ove institucije, očito, ispravno shvaćene ne kao tendenciozne i zlonamjerne, nego kao pokušaj da se objektivnim sagledavanjem rada vlasti, utiče na poboljšanje njenog kvaliteta, u interesu građana.  


Kako u BiH, pa i u HNK, postoje i oni koji još uvijek funkcionišu po totalitarnoj matrici “Ko nije s nama, taj je protiv nas”, i koji na objektivne analize i kritiku negativnih pojava unutar vlasti, reaguju uvredama, zabranama, natransparentnošću i pokušajima da se takve organizacije i pojedinci spriječe u svom radu, posvećenom interesima građana, primjer saradnje Skupštine HNK sa civilnim društvom i njihovog uvažavanja preporuka CCI-a, izuzetno je dragocjen. I budi nadu.

 

 

]]>
<![CDATA[RAD VIJEĆA MINISTARA I PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH U 2017. GODINI - NAJLOŠIJI REZULTATI U POSLJEDNJIH 11 GODINA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/527.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/527.htmlFri, 23 Mar 2018

2017. godinu, u radu vlasti na državnom nivou, obilježili su ozbiljan zastoj na evropskom putu BiH, sporost u realizaciji mjera iz Akcionog plana Reformske agende, izuzetno skromna zakonodavna aktivnost, kontinuirana nestabilnost, a potom i gubitak, parlamentarne većine i prerano započeta predizbora kampanja za opšte izbore.
Nerješavanje problema vodi, s jedne strane, ka mogućoj blokadi države nakon predstojećih izbora, a, s druge strane, nastavku funkcionisanja zemlje kao jedine države na evropskom kontinentu koja sistemski, svojim najvišim zakonodavnim aktom, krši ljudska prava svojih građana.

I upravo se iz odnosa političara prema presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje se godinama ne provode, vidi sva licemjernost ovdašnje politike, njena nezainteresovanost za civilizacijske vrijednosti na kojima počiva Evropska unija i opsjednutost isključivo ličnim i uskostranačkim interesima.

]]>
<![CDATA[Press konferencija - Predstavljanje izvještaja monitoringa rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH]]>http://www.cci.ba/news/1/42/526.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/526.htmlThu, 22 Mar 2018

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Sarajevu, 23.03.2018. godine (petak), s početkom u 11:00 sati u prostorijama Hotela Europa (Vladislava Skarića 5).

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u periodu od 01.01.-31.12.2017. godine.]]>
<![CDATA[NIJEDNA VLADA U BIH NE POŠTUJE ZAKON O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/525.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/525.htmlFri, 09 Mar 2018

Centri civilnih inicijativa, uz čestitke ženama u BiH, za 8. mart, upozoravaju na neprihvatljivo stanje da se ženama u BiH uskraćuju prava koja su im garantovana zakonom.
Naime, nijedna vlada u BiH, od 10 kantonalnih, preko dvije entitetske, pa do Vijeća ministara, ne poštuje Zakon o ravnopravnosti polova u BiH, koji jasno propisuje da zastupljenost manje zastupljenog pola ne smije biti ispod 40% i da se sve ostalo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje ovim zakonom zahtjeva.
Dvije kantonalne vlade – Vlada HNK i ZDK – čak u svom sastavu nemaju nijednu ženu (pri tome, spomenimo da te vlade imaju preko 10 članova, svaka). 4 ih imaju samo jednu, a 4 dvije, kao i Vijeće ministara. Dok najveću zastupljenost imaju entitetske vlade – sa po 4 žene u 17-članim vladama (što je tek 23%).
Dodajmo na to i neprihvatljivo malu zastupljenost zena u svim parlamentima, te činjenicu da su rijetke stranke koje ovom problem daju zasluženo mjesto.

]]>