Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost http://www.cci.ba Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost 130 80 http://www.cci.ba http://www.cci.ba/images/print_pg.jpg <![CDATA[Ulična akcija „BOLJE SARAJEVO-ZA SVE NAS“]]>http://www.cci.ba/news/1/42/540.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/540.htmlWed, 18 Jul 2018

Centri civilnih inicijativa (CCI) vas pozivaju na Uličnu akciju „Bolje Sarajevo - za sve nas“ koja će se održati u četvrtak, 19.07.2018. godine u Općini Hadžići, u terminu od 10 do 13 časova, na lokaciji plato ispred Raiffeisenbank – ulica Hadželi.


Ulična akcija se provodi u okviru kampanje „Bolje Sarajevo - za sve nas“ koja ima za cilj informisanje i uključivanje građana u procese donošenja odluka kojima se može uticati na poboljšanje javnih usluga na lokalnom i kantonalnom nivou.

]]>
<![CDATA[UKLJUČIVANJEM JAVNOSTI U PROCESE DONOŠENJA OLUKA DO BOLJIH JAVNIH USLUGA ZA GRAĐANE KS Višegodišnji sukobi nadležnosti između sarajevskih općina, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo uticali su na kvalitet javnih usluga i njihovu cijenu]]>http://www.cci.ba/news/1/42/539.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/539.htmlTue, 26 Jun 2018

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Općini Ilijaš organizovali Uličnu akciju i Javnu debatu pod nazivom „Bolje Sarajevo - za sve nas“ u okviru istoimene kampanje, koja ima za cilj informisanje i uključivanje građana u procese donošenja odluka kojima se može uticati na poboljšanje javnih usluga na lokalnom i kantonalnom nivou.
Na Uličnoj akciji, građani su se putem pripremljenog štampanog materijala, upoznali sa problematikom sukoba nadležnosti u Kantonu Sarajevo (KS),  prijedlozima zakonskih rješenja od interesa za građane i javne usluge koje im pružaju opštine, grad i kanton, te dobili osnovne informacije kako bi bili spremni aktivno učestvovati u daljem procesu .

]]>
<![CDATA[RAD VIJEĆA MINISTARA I PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH U 1. KVARTALU 2018. POSEBNO ZABRINJAVA NISKA REALIZACIJA ZAKONA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/538.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/538.htmlTue, 12 Jun 2018

 Prvi dio 2018. g. u BiH obilježili su izbjeglički talas, koji je po prvi put u ozbiljnoj mjeri „pogodio“ i našu zemlju, dočekavši našu vlast, očekivano, nespremnu, te politički sukobi oko Izbornog zakona i krajnje neodgovorno ponašanje naših političara u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku.Sva tri slučaja ukazuju na kompleksnost odnosa u državi i probleme koja ona ima u svom funkcionisanju. I na političke sukobe koji u potpunosti relativiziraju podjelu na vlast i opoziciju. Te na opsjednutost aktera na političkoj sceni stranačkim i ličnim interesima. 

VIJEĆE MINISTARA BIH, U 1. JE KVARTALU 2018. G, IMALO NAJNIŽI INTENZITET RADA OD POČETKA AKTUELNOG MANDATA. Održano je svega 11 redovnih sjednica. U svakom mjesecu jedna sedmica je prošla bez održane sjednice, iako Poslovnik o radu Vijeća ministara BiH, propisuje da se sjednice Vijeća održavaju najmanje jednom sedmično (citat: „...po pravilu, određenog dana ili određenih dana u sedmici“).

NI ŠTO SE TIČE PRODUKTIVNOSTI, REZULTAT U 1. KVARTALU 2018. NIJE ZADOVOLJAVAJUĆI. Od 345 mjera, koliko je Vijeće ministara razmotrilo u 1. kvartalu 2018. godine, u aktuelnom mandatu samo je u 4 navrata postizan lošiji kvartalni rezultat.

POSEBNO ZABRINJAVA NISKA REALIZACIJA ZAKONA. U ukupnoj masi razmatranih mjera, tek je 1,7% zakona. Odnosno, za prva tri mjeseca 2018. godine, na Vijeću ministara je utvrđeno svega 4 zakona.

]]>
<![CDATA[Press konferencija Predstavljanje izvještaja monitoringa rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH]]>http://www.cci.ba/news/1/42/537.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/537.htmlMon, 11 Jun 2018

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Sarajevu, 12.06.2018. godine (utorak), s početkom u 11:00 sati u prostorijama Hotela Europa (Vladislava Skarića 5).

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u periodu od 01.01.-31.03.2018. godine.


]]>
<![CDATA[MONITORING RADA VLADE I NARODNE SKUPŠTINE RS U 1. KVARTALU 2018. G. - NEADEKVATNA EFIKASNOST I PRODUKTIVNOST ]]>http://www.cci.ba/news/1/42/536.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/536.htmlThu, 31 May 2018

Prvi kvartal 2018. godine (kao i njegov nastavak), u Republici Srpskoj, obilježili su mirni i dostojanstveni protesti građana, kojima je povod smrt, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, jednog mladog Banjalučanina. Na vidjelo su izašli i ozbiljni propusti u radu institucija vlasti i neadekvatne reakcije političara na čitav slučaj.
Već ranije smo, u sasvim drugom kontekstu, pokušavali podsjetiti odgovorne da su pravila u demokratskom društvu postavljena tako da vlast od svojih građana ne može ni zahtjevati ni očekivati da joj vjeruju – rad vlasti se u demokratskim društvima kontroliše! Od strane građana, nezavisnih institucija, medija, nvo, opozicije. I vlast je obavezna da radi transparentno i da omogući kontrolu svog rada. I razgovor o svim društveno relevantnim temama. Sve ostalo je neprihvatljivo. I vodi do ovoga što imamo danas – do građanskih protesta na ulicama. Jer kad vlast ne radi dobro svoj posao i sistem ne funkcioniše, jedino što građanima preostaje, i jedino što odgovorni građani treba da rade, je da protestvuju. I traže istinu i pravdu. I vlast koja ih poštuje, radi u njihovom interesu i svoj posao obavlja dobro i transparentno. Pa će i vaninstitucionalno reagovanje na probleme postati nepotrebno.

]]>
<![CDATA[Press konferencija - Predstavljanje izvještaja monitoringa Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske]]>http://www.cci.ba/news/1/42/535.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/535.htmlWed, 30 May 2018

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Banjaluci, 31.05.2018. godine (četvrtak), s početkom u 11:00 sati  u press centru Banjaluka (prostorije hotela „Bosna“, I sprat).

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, u periodu od 01.01.- 31.03.2018. godine.

]]>
<![CDATA[MONITORING RADA VLADE I PARLAMENTA FEDERACIJE BiH U 2018. GODINI - SUKOBI UNUTAR VLADAJUĆE KOALICIJE OZBILJNO UTIČU NA RAD INSTITUCIJA VLASTI I NJIHOVE REZULTATE]]>http://www.cci.ba/news/1/42/534.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/534.htmlTue, 15 May 2018

Permanentna kriza u odnosima unutar vladajuće koalicije u Federaciji BiH, kojoj je uzrok opsjednutost političara uskostranačkim i ličnim interesima, maksimalizam u zahtjevima i nesklonost kompromisima i uvažavanju drugog, nastavila se i u 2018. g. 10 je mjeseci otkako je predstavnički dom Parlamenta FBiH održao svoju posljednju redovnu sjednicu, a u Domu naroda je prije svega nekoliko dana (10.05.) prekinuta osmomjesečna pauza u održavanju redovnih sjednica. A posljedice međustranačkih sukoba osjetila je i Vlada, koja je, između ostalog, od prekida 138. redovne sjednice (08.02.2018.), prvu sljedeću sedmicu održala tek 2 i po mjeseca kasnije. Aktuelna politička elita uporno pokazuje nedovoljan kapacitet (pa i nezainteresovanost) da kreira funkcionalan sistem, obezbijedi političku stabilnost, kao osnovu ekonomskog napretka i da se bavi rješavanjem ozbiljnih problema građana i društva.

]]>
<![CDATA[Press konferencija Predstavljanje izvještaja o monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH ]]>http://www.cci.ba/news/1/42/533.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/533.htmlMon, 14 May 2018

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Sarajevu, 15.05.2018. godine (utorak), s početkom u 11:00 sati  u prostorijama Hotela Astra Garni (Adresa: Kundurdžiluk 2).

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vlade i Parlamenta FBiH, u periodu od 01.01.- 31.03.2018. godine.

]]>
<![CDATA[RAD KANTONALNIH VLADA U FBIH, U PRVOM KVARTALU 2018. GODINE SMIJENJEN 1 PREMIJER, OBORENA 1 VLADA, ALI NIKO NIJE SMIJENJEN NITI PODNIO OSTAVKU ZBOG LOŠIH REZULTATA ILI IZ MORALNIH RAZLOGA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/532.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/532.htmlWed, 09 May 2018

KANTONALNE VLADE SU, GENERALNO, I U 1. KVARTALU 2018. GODINE, NASTAVILE DA KRŠE POSLOVNIKE O SVOM RADU, INTENZITETOM ODRŽAVANJA REDOVNIH SJEDNICA KOJI JE ISPOD PREDVIĐENOG. U 1. kvartalu 2018. nijedna kantonalna vlada nije imala redovne sjednice svake sedmice, kako je to za sve, osim za Vladu PK, predviđeno njihovim poslovnicima o radu. Najbliže tome bile su vlade ZDK i K10, kojima je falila po jedna sjednica, za prosjek od jedne sjednice sedmično (u 13 sedmica, održale su po 12 redovnih sjednica). S druge strane, najmanje održanih redovnih sjednica, u posmatranom periodu, imale su vlade USK, PK i BPK – po 7, ili svega polovinu od broja redovnih sjednica koje su trebale održati.

]]>
<![CDATA[RAD KANTONALNIH SKUPŠTINA U FBIH, U 1. KVARTALU 2018. GODINE - LOŠI REZULTATI, NEODGOVORNOST, KRŠENJE ZAKONA I USTAVA I SOCIJALNA NEOSJETLJIVOST (SA IZUZECIMA OD PRAVILA)]]>http://www.cci.ba/news/1/42/531.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/531.htmlTue, 08 May 2018

Desetogodišnji monitoring koji provodi CCI ukazuje na značajne razlike, po raznim osnovama, između institucija vlasti u različitim kantonima. Ali ukazuje i na nekoliko bitnih zajedničkih karakteristika institucija vlasti u BiH – nedovoljan rad, nedovoljnu posvećenost rješavanju ili olakšavanju ključnih problema građana i masovno nepoštovanje zakona i drugih propisa koji regulišu rad institucija, što je nespojivo sa konceptom pravne države, na kome se Evropska unija, prema čijim standardima navodno težimo, zasniva. Primjetni su i određeni pozitivni pomaci, ali oni ostaju u drugom planu, što zbog ukupno loših rezultata, što zbog socijalne neosjetljivosti i neodgovornosti primjetne u većini institucija.


KANTONALNE SKUPŠTINE SU, U PRVOM KVARTALU 2018. GODINE, SUMARNO, IMALE IZUZETNO NIZAK INTENZITET RADA. Radi se o padu od 40% u odnosu na prethodni, zadnji kvartal 2017. (sa 40 na svega 24 održane sjednice, u 1. kvartalu 2018.). Svega 2 kantonalne skupštine – TK i ZDK – imale su sjednice u svakom mjesecu posmatranog perioda. To su, ujedno, i skupštine sa najvećim brojem održanih sjednica, u prvom kvartalu 2018. (5 i 4). 5 skupština održalo je po 2 sjednice u posmatranom tromjesečju, a dvije – skupštine PK i ZHK – po svega jednu sjednicu, što znači da su to skupštine sa najnižim intenzitetom rada, u 1. kvartalu 2018. godine. 

]]>