Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost http://www.cci.ba Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost 130 80 http://www.cci.ba http://www.cci.ba/images/print_pg.jpg <![CDATA[REZULTATI VLADE I SKUPŠTINE SBK U 2016. GODINI NA KRAJU GODINE - 93% NEREALIZOVANIH ZAKONA IZ PROGRAMA RADA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/454.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/454.htmlWed, 15 Mar 2017

2016. godinu, u SBK, obilježili su protesti srednjoškolaca, koji su ustali protiv necivilizacijskih podjela i segregacije koje im nameću političari. Iako su završili neuspjehom, jer su vladajuće stranke rađe izabrale segregaciju nego rad na kompleksnom zajedničkom rješenju, koje će zadovoljiti nacionalna prava ne uskraćujući djeci mogućnost da žive i školuju se zajedno, to nije poraz te djece. To je poraz ovog društva. I ogledalo nehumane i necivilizacijske politike koja se zasniva na podjelama, sukobima, fokusiranosti na uskostranačke i lične interese političara, umjesto na interese građana i koja zaklanjajući se iza tobožnjih nacionalnih prava, krši ljudska i prava djeteta. Politike isključivosti, čiji je vrhunac “kompromisa” segregacijski projekat „Dvije škole pod jednim krovom“, koji je jedna od sramota ove zemlje. 

]]>
<![CDATA[Predstavljanje godišnjih izvještaja monitoringa Vlade i Skupštine SBK]]>http://www.cci.ba/news/1/42/453.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/453.htmlTue, 14 Mar 2017

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Travniku,15.03.2017. godine (srijeda), s početkom u 12:00 sati (u prostorijama Centra za kulturu Općine Travnik)

 

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vlade i Skupštine SBK, u periodu od 01.01.- 31.12.2016. godine.

]]>
<![CDATA[REZULTATI RADA VLADE I SKUPŠTINE HNŽ/K U 2016. GODINI VEĆINA ZAKONA IZ PROGRAMA RADA OSTALA NEREALIZIRANA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/452.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/452.htmlFri, 10 Mar 2017

2016. godinu, u HNŽ/K, obilježio je nastavak međusobnog nepovjerenja između aktera na političkoj sceni i njihova usredotočenost na uskostranačke, umjesto opće interese zajednice, odnosno građana,što je u osnovi svih problema s kojim se suočava ova županija. A mogli bi smo reći i zemlja u cjelini. Nakon što je u prethodnoj godini vlast u HNŽ/K jedva formirana, u 2016. nije došlo do najavljivane rekonstrukcije Vlade, odnosno implementacije u HNŽ/K koalicionog sporazuma „na vrhu“, između SDA, HDZ i SBB. Administrativni centar Županije, i pored svih apela domaće javnosti i truda međunarodnih dužnosnika da privole vladajuće stranke da nađu rješenje, ostao je bez dogovora o svom uređenju a građani bez mogućnosti učešća na izborima. I dalje je neriješeno pitanje oko na sporan način izabranog komesara policije. Predizborna kampanja za lokalne izbore ponovno je dovela do tenzija, koje su u nastavku svoj najdrastičniji izraz imale u Stocu, u komu su izbori morali biti ponovljeni. Itd. 

VLADA HNŽ/K JE, U 2016. G, ODRŽAVALA, U PROSJEKU, TEK 1 REDOVITU SJEDNICU SVAKOG DRGOG TJEDNA. Uz 26 redovitih, održan je i izuzetno visok broj žurnih, telefonskih sjednica, kojih je, zajedno sa izvanrednim, gotovo koliko i redovitih – 22. Pri tomu, karakter značajnog broja odluka donesenih na žurnim sjednicama uopće nije primjeren žurnom rješavanju, nego, naprotiv, podrazumijeva redovitu proceduru i planski pristup. 

]]>
<![CDATA[MONITORING RADA VLADE I NS RS U 2016. GODINI - ZAUSTAVLJEN KONTINUIRANI RAST PRODUKTIVNOSTI OD 2011.]]>http://www.cci.ba/news/1/42/451.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/451.htmlTue, 28 Feb 2017

 Što se veća ekonomska kriza nadvija nad građanima i određenim prostorom i što se više povećava nezadovoljstvo vlašću, to je veća potreba političara za odvraćanje pažnje građana od njihovih svakodnevnih životnih problema i preusmjeravanje nagomilanog nezadovoljstva. Politički analitičari se gotovo bez izuzetka slažu da stalno dizanje tenzija u zemlji ima upravo taj cilj. 

Da ih određeni političari svjesno proizvode, drugi ih iz istog razloga sa zadovoljstvom dočekuju, a treći, koji bi voljeli da pokušaju neku drugačiju politiku, da pokušaju zaustaviti sve veće ekonomsko propadanje i da se bave stvarnim problemima građana i poboljšanjem kvaliteta njihovog života, naprosto bivaju žrtve procesa kojima se ne mogu ili ne znaju suprotstaviti. Žrtve, kao i građani ove zemlje. Ovoj zemlji i njenim građanima nisu potrebne nove nacionalne homogenizacije i sukobi, kakve neodgovorno produciraju političari.

]]>
<![CDATA[Predstavljanje godišnjih izvještaja monitoringa Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske]]>http://www.cci.ba/news/1/42/450.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/450.htmlTue, 28 Feb 2017

 

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na pres konferenciju, koja će se održati u Banjaluci,28.02.2017. godine (utorak), s početkom u 12:00 sati u pres centru Banjaluka (prostorije hotela „Bosna“, I sprat).

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, u periodu od 01.01.- 31.12.2016. godine.

]]>
<![CDATA[RAD VLADE I SKUPŠTINE TUZLANSKOG KANTONA, U 2016. GODINI ZNAČAJAN BROJ USVOJENIH ZAKONA U 2016. GODINI I SKROMAN PLAN ZA NAREDNU GODINU]]>http://www.cci.ba/news/1/42/449.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/449.htmlMon, 27 Feb 2017

 2016. godinu, u TK, obilježilo je više događaja, među kojima po značaju izdvajamo nastavak radničkih protesta, koji traju praktično u kontuitetu od velikih socijalnih protesta u februaru 2014. Radnici, lošom privatizacijom i nebrigom države uništenih firmi, protestovali su i tražili svoja pravai kroz čitavu 2016. g. Pri tome su pokazali da je kontinuiranom borbom i upornošću, praćenjem rada vlasti i realizacije datih obećanja, neodustajanjem – namjesto jednokratnih i kratkotrajnih (re)akcija u afektu – moguće pozitivno uticati na vlast i dovesti je u situaciju da se bavi ozbiljnim problemima, odnosno stvarnih životnim potrebama svojih građana.

]]>
<![CDATA[Predstavljanje godišnjih izvještaja o monitoringu rada Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona]]>http://www.cci.ba/news/1/42/448.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/448.htmlMon, 27 Feb 2017

 

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na pres konferenciju, koja će se održati u Tuzli, 27.02.2017.godine (ponedjeljak), s početkom u 11:00 sati u prostorijama CCI ureda (Ludviga Kube 7).

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, u periodu od 01.01.-31.12.2016. godine. Izvještaje će predstavljati Muris Bulić, konsultant za monitoring CCI-a.

]]>
<![CDATA[NE IĆI UNAZAD NAKON TEŠKO OSTVARENOG KORAKA NAPRIJED]]>http://www.cci.ba/news/1/42/447.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/447.htmlThu, 23 Feb 2017

 Bilo je potrebno dosta napora, razumijevanja i tolerancije, da se, uz sve pritiske i probleme, u protekle dvije godine očuva i bude funkcionalna koalicija na državnom nivou, koja je predstavljala najkonstruktivniji dio vlasti u BiH. Razumijevanja koje je podrazumijevalo i da se shvati i prihvati nekom od koalicionih partnera neprihvatljivo ponašanje onog drugog, u nekim situacijama, kao naprosto nešto što je bilo nemoguće izbjeći. I da se zajednički rad nastavi i nakon toga. Jer je to, naprosto, u interesu građana ove zemlje i jedina je ispravna solucija.Nadajmo se da će, i pored drugačijih najava, zajednički rad, u interesu svih, biti nastavljen i dalje. I da ostvareni značajni pomaci na državnom nivou, u prethodne 2 godine, prije svega na EU putu, i velike nade koje su polagane u nastavak tog procesa, neće izblijediti kao još jedna naša propuštena šansa. Kao stalno vraćanje unazad, nakon svakog teško ostvarenog koraka naprijed.

]]>
<![CDATA[Predstavljanje godišnjih izvještaja o radu Vijeća ministara i Parlamentarne Skupštine BiH]]>http://www.cci.ba/news/1/42/446.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/446.htmlThu, 23 Feb 2017

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Sarajevu, 23.02.2017. godine (četvrtak), s početkom u 11:00 sati (prostorije Mediacentra).

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u periodu od 01.01.- 31.12.2016. godine.

Uz najavu sutrašnje press konferencije, na kojoj će predstaviti rezultate rada državne vlasti u 2016. godini, CCI poručuju:

Samo povratak na stvarne probleme građana i koncentrisanje energije na njihovo rješavanje, može dovesti do poboljšanja kvaliteta života u ovoj zemlji i do približavanja Evropskoj uniji i njenim standardima.

 

]]>
<![CDATA[REZULTATI RADA VLADE I SKUPŠTINE BPK GORAŽDE U 2016. GODINI IZMEĐU RESPEKTABILNOG KVANTITETA I SKROMNOG KVALITETA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/445.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/445.htmlMon, 20 Feb 2017

Dva događaja, na potpuno suprotnim polovima moralnih vrijednosti, obilježila su 2016. godinu u BPK. Jedan je novo priznanje načelniku opštine Goražde, „Najnačelnik BiH za 2016. godinu“, te firmi Pobjeda Rudet iz Goražda i njenom direktoru Muhamedu Hubaniću, kao „najkompaniji“ i „najmenadžeru“ za 2016. godinu, čime se nastavlja niz uglednih priznanja koje Goražde i njegovi privrednici dobijaju posljednjih godina. Drugi je krivično procesuiranje bivšeg ministra privrede, Eseda Radeljaša, koji je svojevremeno postao ministar i pored pravosnažne presude na godinu dana zatvora za prevaru i još uvijek aktuelnog ministra finansija Vlade BPK Goražde, Nudžeima Džihanića, optuženog i osuđenog, za falsifikovanje fakultetske diplome.

]]>