Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost http://www.cci.ba Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost 130 80 http://www.cci.ba http://www.cci.ba/images/print_pg.jpg <![CDATA[9 PREPORUKA CCI-A POLITIČKIM STRANKAMA, NOVOIZABRANIM POSLANICIMA I NOVOJ VLASTI, NA SVIM NIVOIMA, U BIH ]]>http://www.cci.ba/news/1/42/570.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/570.htmlThu, 15 Nov 2018

Višegodišnji monitoring institucija zakonodavne i izvršne vlasti u BiH (tačnije vlada i skupština na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou), ukazao je na brojne propuste u radu vlasti, koji su zabrinjavajući. I koji ovu zemlju udaljavaju i od mogućnosti značajnog ekonomskog napretka i od normi modernog, civilizovanog demokratskog društva. A ogroman broj njenih građana uskraćuju kako za mogućnost dolaska do egzistencijalnog minimuma, tako i za elementarna ljudska prava. Centri civilnih inicijativa su nalaze svog višegodišnjeg rada sublimirali u nekoliko preporuka koje su date u nastavku.

]]>
<![CDATA[Press konferencija - Predstavljanje generalnih preporuka i inicijativa za unapređenje rada institucija vlasti u BiH]]>http://www.cci.ba/news/1/42/569.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/569.htmlThu, 15 Nov 2018


Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Sarajevu, 15.11.2018. godine (četvrtak), s početkom u 11:00 sati u prostorijama Hotela Europa (Vladislava Skarića 5).

Na press konferenciji će biti predstavljene Preporuke i inicijative za unapređenje rada institucija vlasti u BiH, na svim nivoima, nakon proglašenja konačnih rezultata izbora održanih 07.10.2018. godine.
Višegodišnji monitoring institucija zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, ukazao je na brojne propuste u radu vlasti, koji su zabrinjavajući. I koji ovu zemlju udaljavaju i od mogućnosti značajnog ekonomskog napretka i od normi modernog, civilizovanog demokratskog društva. A ogroman broj njenih građana uskraćuju kako za mogućnost dolaska do egzistencijalnog minimuma, tako i za elementarna ljudska prava.


]]>
<![CDATA[CCI POZIVA NADLEŽNE ORGANE DA PROMPTNO REAGUJU NA SLUČAJEVE POLITIČKE KORUPCIJE, U PROCESU POSTIZBORNOG KONSTITUISANJA VLASTI U BIH ]]>http://www.cci.ba/news/1/42/568.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/568.htmlMon, 22 Oct 2018

Centri civilnih inicijativa pozivaju političke stranke na svim nivoima da intenziviraju međusobne kontakte i razgovore o mogućim koalicijama, kako se dragocjeno vrijeme ne bi nepotrebno gubilo, na štetu građana. Insistirajući, pritom, da se vlast ne uspostavlja na “matematičkom” nego na programskom principu. Odnosno, da se ne vrši podjela vlasti između koalicionih partnera i uspostavljaju vlade čijim će se ministarstvima upravljati iz stranačkih centrala, nego da se kreiraju transparentni programski ciljevi na kojima će vlast zajednički raditi.

Centri civilnih inicijativa pozivaju nadležne organe (SIPU i tužilaštva) da prompno reaguju na sve potencijalne slučajeve političke korupcije, u procesu postizbornog konstituisanja vlasti, kako bi ta vlast imala stvarni izborni legitimitet. Uspostavljanje vlasti na političkoj korupciji, tzv. “kupovanjem poslanika”, direktan je atak na demokratiju, prevara građana i rušenje institucija sistema, kroz širenje nepovjerenja u njihovu legalnost i legitimnost. I, samim tim, krivično je djelo.

Masovnost napuštanja stranaka na čijim su listama ušli u skupštine, od strane poslanika u proteklom mandatu i pojedini slučajevi formiranja vlada za koje je u javnosti stvoreno uvjerenje da su neupitni rezultat korupcije, a koji od strane nadležnih organa nikad nisu istraženi i procesuirani, krajnje su zabrinjavajući. I, s obzirom na muk s kojim su propraćeni od tih organa, izazivaju sumnju u projektovanu nezavisnost policijsko-sudskog aparata od političkog uticaja. Takvi slučajevi, naime, kad god se pojavi sumnja u njihovo postojanje, moraju biti detaljno i brzo istraženi a o rezultatima istrage javnost u potpunosti upoznata. I, naravno – moraju biti strogo sankcionisani, ukoliko se sumnje u korupciju potvrde.

Dakle – politička korupcija se ne smije tolerisati. Protiv nje se mora boriti.

]]>
<![CDATA[CCI POZDRAVLJA BRZINU S KOJOM SU POLITIČKE STRANKE U USK REAGOVALE NA REZULTATE OPŠTIH IZBORA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/567.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/567.htmlFri, 19 Oct 2018

Iako jeste neuobičajeno, smjena Vlade USK, u trenutku dok je ona, praktično ulazila u “tehnički mandat” i uspostavljanje nove vlade u “tehničkom mandatu” od strane stranaka koje su, na osnovu rezultata proteklih izbora dogovorile postizbornu koaliciju u ovom kantonu, mjesec dana prije nego što će novi saziv Skupštine preuzeti mandate, pozitivan je potez.

Naime, ovim se, s jedne strane, potencijalno, izbjegava čitav niz problema na koje nailaze vlade u “tehničkom mandatu”, koje, u principu, imaju sužen prostor za djelovanje, što je posebno naglašeno u situacijama kada sastav tih vlada ne odgovara novoj skupštinskoj većini ili kad ta potencijalna većina nije još ozvaničena. (Pa se dešavalo da vlade ili nepotrebno rade, recimo na određenim zakonskim rješenjima, koja bivaju odbačena u skupštinama, ili da svjesne takve mogućnosti, svode svoj rad na krajnji minimum.)

]]>
<![CDATA[RAD VIJEĆA MINISTARA I PS BIH U MANDATU 2014.-2018. - LOŠI REZULTATI - POLITIČKI ODNOSI U ZEMLJI NEPREMOSTIVA PREPREKA NAPRETKU]]>http://www.cci.ba/news/1/42/566.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/566.htmlTue, 02 Oct 2018

Sistemski problem koji mogućnost uspostavljanja programskih koalicija, u političkom okruženju na niskom civilizacijskom i domokratskom nivou, čini gotovo nemogućim, uvijek iznova proizvodi loše rezultate. Takozvana „partnerstva“ ili „matematičke koalicije“ i podjela vlasti (u bukvalnom smislu te riječi), koje podrazumijeva uspostavu stranačke kontrole nad određenim sektorima i segmentima zivota, umjesto okupljanja oko dogovorenih, projektovanih ciljava i zajedničkog rada, u interesu građana, ruše svaku mogućnost poboljšanja života u ovoj zemlji. I osuđuju nas na kontinuiranu nestabilnost i poziciju talaca u političkim igrama moćnika kojima je jedini cilj održavanje na vlasti i zaštita stečenih „privilegija“ (među kojima je, svakako, i enormno bogatstvo, stečeno, često na nezakonit način – o čemu svjedoče i posljednje sankcije američke administracije).
Vlast na državnom nivou u čudnoj je situaciji. Njeni najznačajniji uspjesi uglavnom su rezultat razumijevanja i pomoći „izvana“ a njeni najveći neuspjesi, rezultat su destruktivne politike unutar zemlje – one, koju je u jednom od svojih godišnjih izvještaja UN-u pomenuo i Visoki predstavnik, govoreći o tendencijama “koje pokazuju određeni politički akteri ka vraćanju na destruktivne planove iz prošlosti koji vode ka podjelama”.
Državni nivo vlasti, u prvoj polovini svog mandata bio najkonstruktivniji dio vlasti u BiH, koji je, koncentrisan na stvari od zajedničkog inetresa izbjegavao (doduše, ne uvijek uspješno) učestvovanje u besmislenim sukobima i dizanju tenzija i uspio da uradi nekoliko konkretnih značajnih stvari za građane ove zemlje. U nastavku je, međutim, došlo je do zastoja gotovo svih pozitivnih trendova. Odnosi su poremećeni i u Predsjedništvu zemlje i u državnom parlamentu, pa i u Vijeću ministara. A vladajuća koalicija je, praktično, prestala da postoji. 

]]>
<![CDATA[REZULTATI RADA VLADE I SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO U MANDATU 2014.-2018. - NEUSPJEH JE EVIDENTAN]]>http://www.cci.ba/news/1/42/565.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/565.htmlSat, 29 Sep 2018

Stanje u kojem se nalazi Kanton Sarajevo ne možemo nazvati zadovoljavajućim. Izgubljeno je povjerenje u ljude koji vode procese i koji se bave politikom - korupcija, kriminal i nepotizam osnovni su problemi društva. Izražena je visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih obrazovanih ljudi. Nagomilani su problemi u sferi komunalne privrede, redukcije vode, prisutna stalna opasnost od obustave isporuke gasa i javnog gradskog prijevoza... Sigurnosni sistem, od pronalaska počinilaca krivičnih djela do njihovog procesuiranja i kažnjavanja, ne zadovoljava standarde potrebne za siguran život. Konstantno je prisutna siva ekonomija, crno tržište rada i nelegalna konkurencija. Administracija je detektirana kao izuzetno spora, posebno u segmentu podrške razvojnim projektima i investicijama... Nedovoljna je zaštita penzionera, ne postoje projekti za lakše i zdravo starenje. Akumuliran je deficit u Budžetu KS iz prethodnih godina, a u isto vrijeme se iz godine u godinu povećaju dugovi preduzeća, čiji je osnivač Kanton.
Ovaj sumorni osvrt na stanje u KS, nije rezultat monitoringa CCI-a. Ovo je navod iz Ekspozea premijera KS, iznesen na sjednici Skupštine, u martu 2015., na početku mandata, koji ovih dana bilježi svoje posljednje dane. CCI su tada upozorili da je ono što je važno detektovati – da vlast, dakle, odlično zna kakvo je stanje u zajednici i na prostoru za koji je nadležna. I da, u skladu s tim, ne postoji izgovor za nedjelovanje. A da će svako odsustvo evidentnog poboljšanja u godinama pred nama biti pokazatelj neuspjeha te vlasti i direktna odgovornost stranaka vladajuće koalicije. Jer se od vlasti ne očekuje nabrajanje problema nego njihovo rješavanje.
A neuspjeh je - evidentan.

]]>
<![CDATA[ Održana konferencija „INKLUZIVNE PRAVNE REFORME ZA DOBRU UPRAVU“ ]]>http://www.cci.ba/news/1/42/564.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/564.htmlThu, 27 Sep 2018

Danas je u Sarajevu održana Konferencija „Inkluzivne pravne reforme za dobru upravu“ u  organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI). Svha konferencije konferencije je da se uz diskusiju i učešće relevatnih predstavnika sagledaju realizovane aktivnosti, izazovi i perspektive u kontekstu aktuelnih reformi po pitanju lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo, te zajednički prepoznaju preporuke kojim bi stvorile pretpostavke za preuzimanje odgovornosti svih nadležnih aktera u daljem procesu.


Centri civilnih incijativa (CCI) u saradnji sa MPU KS u Kantonu Sarajevo provode Projekat “Bolje Sarajevo za sve nas”, uz podršku Vlade Švicarske (SDC), koji je usmjeren na otklanjanje ustavnih nedorečenosti, te sukoba nadležnosti između devet sarajevskih općina, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo (KS). Ključna namjera projekta je doprinjeti da reforme omoguće široku participaciju i da javni interes, kvalitet usluga i zadovoljstvo građana budu iznad svih drugih prioriteta, a što je vjerujemo i intencija svih institucija vlasti i njihovih predstavnika.

]]>
<![CDATA[REZULTATI RADA VLADE I SKUPŠTINE TUZLANSKOG KANTONA U MANDATU 2014.-2018. - MANDAT OBILJEŽEN SKANDALIMA U SKUPŠTINI]]>http://www.cci.ba/news/1/42/563.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/563.htmlWed, 26 Sep 2018

Tuzlanski kanton dugo je vremena, kao jedini u zemlji, držao kontinuitet socijalnih protesta, od velikih protesta u februaru 2014. Radnici, lošom privatizacijom i nebrigom države uništenih tuzlanskih firmi, protestovali su i tražili svoja prava – od prava na rad, do prava na elementarnu egzistenciju – praktično tokom čitavog mandata. Vremenom su se protesti, koji su u prvoj godini mandata bili tako česti da je Premijer počeo brojati dane bez njih, prorijedli, izgubili na masovnosti i sveli na zahtjeve za rješavanjem konkretnih egzistencijalnih problema, određenih grupa obespravljenih građana. A izražavanje generalnog nezadovoljstva vlašću i političarima, i njihovom opsjednutošću sobom i ličnim i uskostranačkim interesima, nauštrb interesa građana, što je bio glavni povod i motiv protesta iz 2014., promijenilo je izraz – masovni ulični protesti ustupili su mjesto masovnom odlasku iz zemlje mladog i radnosposobnog stanovništva. Iz manje-više istih razloga i sa manje-više istom porukom ovdašnjim političarima. No, kao što nisu razumjeli ni poruke iz 2014. (nastavljajući s nepromjenjenim manirima vladati umjesto služiti građanima) tako ne razumiju ni ove iz 2018. Ili ih, zapravo, nije ni briga.

]]>
<![CDATA[MONITORING RADA VLADE I NARODNE SKUPŠTINE RS U MANDATU 2014.-2018. - MANDAT OBILJEŽEN POLITIČKIM SUKOBIMA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/562.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/562.htmlMon, 24 Sep 2018

Aktuelni mandat, u RS, prošao je u atmosferi političke nestabilnosti i stalnih sukoba između vlasti i opozicije, kojima je korijen u spornom načinu na koji je formirana vlast na početku mandata - u nikad u potpunosti, od strane nadležnih organa, razjašnjenom slučaju potencijalne političke korupcije (poznatom kao „Afera: Dva papka“). Tokom aktuelnog mandata smjenjivali su se samo načini manifestacije sukoba između dva prilično monolitna politička bloka u RS - od verbalnih uvreda (često neprimjerenih javnom prostoru i degradirajućih po institucije RS), preko bojkota rada Narodne Skupštine, organizovanja masovnih demonstracija, zahtjeva za vanrednim izborima, do prijetnji potpunim napuštanjem Skupštine od strane opozicije i prelaska na vanparlamentarnu borbu protiv „režima“,... Opozicija je dovodila u pitanje samu legitimnost aktuelne vlasti i pritom je optužila i za teški kriminal, zloupotrebu vlasti i ekonomsko uništavanje Republike Srpske, a vlast opoziciju za izdaju nacionalnih interesa.

]]>
<![CDATA[Press konferencija - Predstavljanje izvještaja monitoringa rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske u mandatu 2014-2018.]]>http://www.cci.ba/news/1/42/561.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/561.htmlSun, 23 Sep 2018

 entri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Banjaluci, 24.09.2018. godine (ponedjeljak), s početkom u 11:00 sati  u press centru Banjaluka (prostorije hotela „Bosna“, I sprat).

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, u mandatu 2014.-2018. godina.
]]>